Millaisia kylpyhuoneita uudelle asuntomessualueelle tulee?

Ehkä tässä vaiheessa on liian aikaista lähteä arvuuttelemaan liian vakavasti, sitä millaisia kylpyhuone- ja saunaratkaisuja uusiin messualueen taloihin ja asuntoihin rakennetaan, kun itse talotkin ovat vielä iso kysymysmerkki. Lohjan vuoden 2021 asuntomessut rakentuvat Hiidensalmeen.  Hiidensalmesta muodostuu kaupungin pohjoinen portti, ja se sijaitsee vain 1,5 km päässä kaupungin keskustan palveluista.

1900-luvulla Hiidensalmi oli tärkeä teollisuusalue. Nyt vanhan sahan paikalle nousee monipuolinen asuinalue, jonka pientalotontit tulevat myyntiin 2019. Pientalojen lisäksi alueelle ollaan kaavoittamassa monipuolisesti isompiakin taloja, joten mielenkiinnolla odotamme mitää tuleman pitää seuraavien parin vuoden aikana.

Uusien talojen spa-osastot(?)

Kuinka pieniä tai suuria uusien talojen kylpyhuoneista tuleekaan, suuri merkitys on suunnittelulla.

Käyttäjät määräävät lähtökohdat pesutilalle. Riittääkö yksi suihku ja yksi pesuallas? Suojaako suihkuseinä riittävästi roiskeilta vai olisiko suihkunurkka tai suihkukaappi käytännöllisin ratkaisu? Haluatko seinä- vai lattia-wc:n? Jokaiseen yksityiskohtaan on lukuisia vaihtoehtoja, mutta oikeat ratkaisut kyllä löytyvät kyllä löytyvät, neuvoo IDOn ja Geberitin kylpyhuonenäyttelyn emäntä Nina Lehtonen Idon:n blogissa.

Kun yleensäkin katsotaan pohjoismaalaisten ihmisten kylpyhuone-ja suihkukäyttäytymistä ja vaikka siinä on tapahtunut muutoksia niin Pohjoismaiden kesken ero on siinä, miten suihkuun suhtaudutaan. Selvästi suurimalle osalle (70 %) suomalaisista suihkussa on kyse tarpeellisesta peseytymisestä. Muissa Pohjoismaissa enemmistölle suihku tarkoittaa ennen kaikkea rentoutumista ja nautintoa.

Lähes puolet suomalaisista (44 %) käy nykyään suihkussa kerran päivässä, selviää IDOn teettämästä suuresta verkkokyselystä, joka toteutettiin neljässä Pohjoismaassa. Eri-ikäisten suihkukäyttäytymisessä on kuitenkin eroja: 50–70-vuotiaista suomalaisista 40 prosenttia peseytyy vain muutaman kerran viikossa tai vieläkin harvemmin, kun 18–29-vuotiaista näin harvoin suihkussa käy vain 14 prosenttia ja 30–49-vuotiaista 17 prosenttia. 18–29-vuotiaista 47 prosenttia ja 30–49-vuotiaista 48 prosenttia käy suihkussa kerran päivässä.

Monissa tutkimuksissa puhutaan myös siitä, kuinka tulevaisuuden kylpyhuone on noin olohuone, ylellinen ja persoonallinen osa kotia, eikä vain vanhanaikaisesti peseytymispaikka. Suomalaiset toivovat tulevaisuuden kylpyhuoneteknologian helpottavan arkea.

34 prosenttia suomalaisista nimittäin pitää todennäköisenä, että tulevaisuudessa kylpyhuone tunnistaa käyttäjänsä, ja peiliin voi integroida sosiaalisen median kanavan – vaikkapa Facebookin – käyttäjän mukaan. Tämä kävi ilmi suuressa pohjoismaisessa kylpyhuonetutkimuksessa vuonna 2016, jossa selvitettiin ihmisten toiveita ja tarpeita kylpyhuoneen suhteen.

Pyrkimys hyvinvointiin ja ihmisenä kasvamiseen vaikuttaa myös kylpyhuoneen materiaalien valintaan. Aikaisemmin puristelaatta oli normi, nyt nähdään enemmän ja enemmän uusia, luonnollisia materiaaleja. Luonnonkivi, liuskekivi, marmori ja puu ovat vahvasti tulossa olevia pintamateriaaleja.

Kylpyhuoneiden tekninen kehitys tuo varmasti vuoden 2021 asuntomessualueen varsinkin ikääntyville asukkaille tarkoitettuihin kylpyhuoneratkaisuihin innovatiivisia ratkaisuja, joita on hyvä käydä sitten itse messuilla katsomassa, jos vaikka saisi hyviä ideoita oman kylpyhuoneen remontoimiseen.

Hiidensalmen tulevaisuudesta

Asuntomessujen virallisella sivustolla luonnehditaan uuden messualueen luonnetta: Hiidensalmeen rakentuu eri-ikäisille sopivia asumismuotoja. Ikääntyvien on mahdollista asua vaikka kompaktin kokoisessa ja käytännöllisessä pientalossa tai esteettömässä kerrostaloasunnossa. Nuorempia houkuttelevat esimerkiksi trendikkäät townhouse-asunnot, kohtuuhintaiset kerrostaloasunnot ja omakotitalot. Townhouset rantautuivat tonttipulan kanssa kamppailevalle pääkaupunkiseudulle 2000-luvun alussa. Englannissa ja Hollannissa ne ovat kuuluneet kaupunkikuvaan jo teollistumisen alkuajoista lähtien. Nyt Suomessakin talotyypille kaavaillaan merkittävää asemaa. Hiidensalmen alueelle voi myös toteuttaa jotakin aivan uutta asumismuotoa ikääntyneille, joka toiminnallisesti liittäisi vanhemmat ikäryhmät osaksi muun asuinalueen asujaimistoa ja  toiminnallista rakennetta.

Monipuoliset ulko- ja virkistystilat kokoavat naapuruston yhteen. Suunnitteilla on niin ulkoilmanäyttämöä kuin kerho-ja juhlatilaa sekä rantasauna ja grillikatos. Kaupungin aluetoimikunta on mukana käynnistämässä Hiidensalmen yhteisöllistä toimintaa ja lisäämässä uusien asukkaiden paikallistuntemusta.

Hiidensalmen uudesta alueesta puhutaan kaupungin pohjoisena porttina ja oikein toteutettuna siitä voisi tulla uusi pääliikenneväylä kohti keskustaa nykyisen tie 25:n tilalle, joka isona tienä johtaa autoilijat nopeasti ohi keskustan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.