Lohjalla kerätään tammenterhoja asuntomessuja varten

Lohjalla varaudutaan ensi kesän asuntomessuihin keräämällä tammenterhoja. Metsätammi ( Quercus robur) on Lohjalla yleinen puu, joka viihtyy niin hyvin, että sitä pidetään paikoin rikkaruohona. Lohjanseudun Puutarhaseura kannustaa kaikkia, joiden pihassa kasvaa tammi, keräämään terhoja ja kasvattamaan niistä pieniä tammia.

Jos hyvin käy, tämän syksyn terhoista ehtii heinäkuuhun mennessä kasvaa pieniä, noin kymmensenttisiä tammentaimia. Ne lahjoitetaan ensi kesänä Lohjan asuntomessujen kävijöille, niin monta kuin niitä riittää. Tavoitteena on saada tuhat tammentaimea.

Lohjanseudun Puutarhaseura haluaa kampanjallaan kiinnittää huomiota siihen, että tammi on ympäristön ja luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeä puu. Tammella eläviä hyönteis- ja eliölajeja on noin 500, osa niistä on uhanalaisia. Metsätammen kolot tarjoavat lisäksi pesäpaikan monille linnuille, muun massa lehtopöllöille, sini- ja talitiaiselle, kirjosiepolle, kottaraiselle ja käenpiialle. Tammella on myös lukuisia juurisieniä, kuten tammenherkkutatti ja tryffeli.

Tammien lahjoittaminen sopiikin Lohjan asuntomessujen ilmastoystävälliseen teemaan.

Tänä vuonna 85 vuotta täyttävä puutarhaseura haluaa kampanjallaan muistuttaa myös siitä, että Lohja on erinomaista aluetta puutarhaharrastukseen. Ilmasto ja kalkkipitoinen maaperä mahdollistavat monien vaateliaiden lajien kasvattamisen. Puutarhanhoito on kuulunut lohjalaiseen elämänmenoon jo 1600-luvulta saakka.

Tammi kasvaa suureksi, 10–25 metriä korkeaksi puuksi, joten pienille pihoille sitä ei voi istuttaa. Tammi on aikanaan ollut Suomessa yleinen puu. Viimeisimmän jääkauden jälkeen metsätammea  kasvoi Suomessa Oulun korkeudella saakka.

 Ilmaston viilennettyä, peltojen raivaamisen vuoksi  ja kuusen vallatessa alaa tammen luontainen vyöhyke kutistui Uudenmaan ja Varsinais-Suomen kokoiseksi, mutta nyt tammi on tekemässä paluuta, kertoo yli-intendentti Henry Väre Luonnontieteellisestä Keskusmuseosta. Tämä johtuu ilmaston lämpenemisestä. Väreen mukaan tammen luontainen levinneisyys ulottuu nyt ainakin Rauman korkeudelle. Metsätammen levinneisyys määrittelee maamme eteläisimmän kasvillisuusvyöhykkeen, hemiboreaalisen vyöhykkeen pohjoisrajan.

ruohonleikkuri jyräsi ne. Taimet on nyt ruukutettu ja talveksi ne istutetaan maahan. Ja suojataan verkolla.

Lisätietoja myös seuran sivuilta https://www.lohjanseudunpuutarhaseura.fi/tuhat-tammea-kampanja/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.