TYTYRI ELÄMYSKAIVOKSEN 2018 NÄYTTELYT AVAUTUIVAT -110 tasolla maan alla

Tytyrin Elämyskaivos on toiminut nyt vuoden ajan ympärivuotisena Elämyskaivoksena. Kesälle 2018 uudistamme sisältöjä avaamalla kaksi uutta taidenäyttelyä. Elämyskaivoksen valoteoksena toimii Aleksander Reichsteinin He olivat täällä teossarjan osa. Toinen näyttely on Takamaa- kollektiivin Joki- teos, jossa yhdistetään eri taiteenmuotoja.

Takamaa-kollektiivin “Joki”-teos yhdistää eri taiteenmuotoja; laajentaen veistoksen, äänimaiseman ja liikkuvan kuvan kieliä yhdeksi tarinaksi. Takamaa-kollektiiviin kuuluvat kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jenni Tieaho, valokuvataiteilija Anni Hanén sekä muusikko ja säveltäjä Johanna Pitkänen. Teos pohjautuu virtaan, joka johdattaa syvyydestä pintaan ja takaisin syvään tuntemattomaan. Teoksen vastakkaiset voimat, tummana virtaava vesi, valo ja kirkkaus ja alitajunnan eri kerrostumat heijastelevat kaivoksen uumenissa erilaisia elämänvirtoja. Moniaistisen teoksen teemana on heijastus – kaiken olevaisen keskinäinen vuorovaikutus – joka näkyy teoksessa veistoshahmon kierrätysalumiinin valoa heijastavana pintana, liikkuvassa kuvassa valon välkehdintänä luoden erilaisia merkityksiä sekä äänimaisemassa, jossa luonnonäänet ja instrumentit kietoutuvat toisiinsa. Myös katsojilla on mahdollisuus heijastaa teokseen omia kokemuksiaan. Takamaa- kollektiivin Joki teos on kaivoksessa vuoden loppuun saakka. Joki- teosta ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Sinebrychoff.

Toisena kesän näyttelynä Tytyrin Elämyskaivoksessa nähdään Installaatiotaiteilija, kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Alexander Reichsteinin teossarjan osa He olivat täällä. Teos koostuu käsin sinkitystä teräslangasta muotoilluista hahmoista, jotka on maalattu uv-herkällä maalilla. Kaivoksen pimeydessä ja uv-valojen loisteessa hahmot heräävät eloon. He olivat täällä teoksen hahmot ovat aina valittu kuhunkin tilaan sopiviksi ja Tytyrin Elämyskaivoksessa hahmot ovatkin 1920 ja -30-luvun kaivostyöläisiä. Alexander Reichstein aloitti He olivat täällä -teossarjan työstämisen Lux Helsinki -tapahtumaan vuonna 2016. Tämän jälkeen teossarjaa on nähty eri puolella Suomea sekä mm. Puolassa, Ranskassa ja Liettuassa. Loppuosa sarjaa tulee olemaan esillä Jerusalemin valofestivaaleilla kesällä 2018. He olivat täällä -teossarjan osa on esillä Tytyrin Elämyskaivoksessa toukokuusta syyskuuhun 2018.

Elämyskaivoksen näyttelyvastaavana toimii Lohjan museon amanuenssi Iiris Kankaanpää. Yleisö pääsee tutustumaan näyttelyihin kaikilla Elämyskaivoksen yleisö- ja tilauskierroksilla.

 

Lisätietoja: Lohjan Matkailu, 044-369 1309, tourist@lohja.fi,

Tytyri Elämyskaivos sijaitsee osoitteessa Kuilukatu 42, 08100 Lohja.

Tytyri Elämyskaivos on Lohjan kaupungin alainen matkailu- ja kulttuurikohde. www.tytyrielamyskaivos.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.