Osuuskunta-asumista pilotoidaan Asuntomessuilla Lohjalla 2021

Suomalainen asuminen on murroksessa. Kohtuuhintaisten asuntojen saatavuus on
kasvukeskuksissa heikkoa, kun taas niiden ulkopuolella asuntojen arvo laskee. Asumiseen kaivataan kipeästi uusia malleja. Yksi potentiaalisista ratkaisuista on hallitusohjelmaankin kirjattu osuuskuntarakentaminen. Osuuskuntamuotoista asumista pilotoidaan vuoden 2021 Asuntomessuilla Lohjan Hiidensalmessa.

Asunto-osuuskuntaa on suunniteltu jo parin vuoden ajan Suomen Asuntomessujen ja Lohjan asuntomessuprojektin yhteistyönä. Suomen Asuntomessut toimii asunto-osuuskunnan perustajajäsenenä. Se päättää muun muassa osuuskunnan rakennuttamisesta ja vastaa rakentamisaikaisista rahoituskustannuksista sekä valvoo osuuskunnan etuja vähintään seuraavat 20 vuotta.

− Suomen Asuntomessut on kehittänyt suomalaisia asuinympäristöjä jo 50 vuotta, ja nyt se on etulinjassa edistämässä myös osuuskuntamuotoista asumista. Meille on tärkeää viedä eteenpäin tätä asukaslähtöistä ja laadukasta asumisratkaisua, kertoo Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää.

Osuuskunta-asumiseen pääsee kiinni kohtuullisella pääomalla eikä henkilökohtaista asuntolainaa tarvita. Asukkaat päättävät itse osuuskunnan asioista ja asumisoikeus on pysyvä. Mallin on todettu rikastuttavan arkea yhteisöllisyyden kautta.

− Asumisen menot muodostuvat todellisten kulujen mukaan, ja kaikki tuotot käytetään osuuskunnan hyväksi. Asukkaan omarahoitusosuus on huomattavasti pienempi kuin perinteisessä omistus- tai asumisoikeusasumisessa, avaa Vuorenpää osuuskunta-asumisen etuja.

Osuuskunta Hiidenkodin asukashaku on käynnissä 2.−31.3.2020

Lohjalle rakentuva osuuskunta Hiidenkoti rakentuu kolmesta paritalosta ja yhteistiloista. KVRurakan kilpailutuksessa kohteen toteuttajaksi valittiin lahtelainen Unique-rakennus Oy. Osuuskunta-asumisesta kiinnostuneet ovat antaneet tärkeän panoksensa suunnitteluun. Esimerkiksi yhteistilan monipuolisia mahdollisuuksia on ideoitu yhdessä. Myös ekologiset ratkaisut, kuten tiilikatteeseen integroidut aurinkopaneelit, ovat olleet potentiaalisten asukkaiden toivelistan kärkipäässä.

− Uskon Hiidenkodin kiinnostavan paitsi asumismuodon vahvuuksien myös sijaintinsa takia. Talot rakentuvat huikeisiin järvimaisemiin, kävelymatkan päähän Lohjan keskustan palveluista. Helsinkiin pääsee alle tunnissa, joten osuuskunta sopii myös pääkaupunkiseudulla työssä käyville, kertoo Asuntomessut Lohjalla 2021 -projektin vetäjä Mirka Härkönen.

Osuuskunnan rakennukset valmistuvat Lohjalle toukokuussa 2021. Asukashaku on käynnissä maaliskuun ajan.

Lisätiedot:

Heikki Vuorenpää, operatiivinen johtaja, Suomen Asuntomessut, p. 050 531 6776
Mirka Härkönen, projektipäällikkö, Asuntomessut Lohjalla 2021, p. 050 590 8020
www.asuntomessut.fi/lohja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.