Lohjan asuntomessualueelle uusia avauksia

Juttu julkaista Länsi-Uusimaa lehdessä:

http://www.lansi-uusimaa.fi/artikkeli/569813-lohjan-asuntomessualueelle-uusia-avauksia-pientaloihin-osuuskuntamuotoista-asumista

Kahdesta kerrostalokorttelista suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu, pientalokortteliin osuuskuntamuotoista asumista, Kokkokallion myynnin yhteydessä ideakilpailu.

Siinä Lohjan elinvoimajohtaja Pekka Puistosalo listaamia toimenpiteitä, joilla Hiidensalmen vuoden 2021 asuntomessualueen moderniutta ja kiinnostavuutta yritetään lisätä jo tässä vaiheessa.

– Kävimme viikolla esittelemässä kaavaluonnosta ja suunnitelmia kumppanillemme Osuuskunta Suomen Asuntomessuille. Siellä oltiin oikein tyytyväisiä valmistuneeseen kaavaluonnokseen ja että saadaan messuille uudenlaista otetta.

Lohjan vetovoimalautakunta käsittelee Hiidensalmen alueen asemakaavaluonnosta tällä viikolla. Lautakunta asettanee kaavaluonnoksen nähtäville.

Jatkossa kaavaa viedään eteenpäin vaiheittain niin, että ensimmäisenä kaavamuutos laaditaan asuntomessujen ja sen oheistoimintojen kannalta oleelliselle alueelle.

Puistosalon mukaan asuntomessualueelle on tulossa kaksi kerrostalokorttelia, joihin järjestettään suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu rakennusliikkeille.

– Kaikkiaan kahteen kortteliin on kaavassa mahdollisuus rakentaa kahdeksan kerrostaloa.

20–25 pientalon korttelialueella on puolestaan tarkoitus tutkia mahdollisuus osuuskuntamuotoiseen asumiseen. Se voisi koskea kuutta, jopa kymmentä pientalotonttia.

– Suomessa tällaista ei ole aikaisemmin juurikaan ollut, mutta Aran ja asuntomessuorganisaation puolelta haluttaisiin ideaa kokeilla. Kokeilun talot voisivat olla ehkä myös minitaloja tai jotakin muuta vähän kohtuuhintaisempaa rakentamista.

Osuuskuntamallissa asunto-osuuskunta on kiinteistöjen omistaja ja hallinnoija, ja sen jäseniä ovat pääasiassa asukkaat.

Nämä asunto-osuuskunnat olisivat laajemman yhteenliittymän jäseniä. Osuuskunta tarjoaa jäsenilleen sekä hallintaoikeus- että vuokra-asuntoja.

Nykyisen kiertoliittymän lähellä sijaitseva Jehovan todistajien valtakunnansali on näilä näkymin jossakin vaiheessa siirtymässä toisaalle.

– Tuohon asuin- ja liikerakennusten kortteliin voisi tulla lähikauppa ja esimerkiksi ikääntyvien asumispalveluja.

Hiidensalmen sillan kupeessa oleva Kokkokallio on menossa myyntiin ehkä jo ensi viikolla. Aluetta hyödynnetään messuilla palvelutoimintojen korttelialueena.

– Kohde asetetaan myyntiin niin, että lopputuloksesta osa määräytyy hinnan ja osa esitettyjen suunnitelmien, ideoiden pohjalta. Kokkokalliossahan voisi olla vaikkapa rantaravintola.

Hiidensalmea on kaavaluonnoksessa muokattu asuntomessualueeksi ja ympäristön maankäyttöön sopivaksi.

Esimerkki tästä on Taimistonkadun jatkaminen eteläpuoleiselta pientaloalueelta pohjoiseen. Samalla uudet pientalokorttelit on kytketty kaupunkikuvassa osaksi alueen eteläpuolella vallitsevaa pientalomaista kaupunkimaisemaa.

Toimittaja:  Jukka Nurmilaakso, Länsi-Uusimaa lehti

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.