LÄNSI-UUDENMAAN SÄÄSTÖPANKIN PUOLIVUOSIKATSAUS 30.6.2020 – ennen kokematon kevät myös pankkitoiminnassa

On sanomattakin selvää, että kulunutta puolivuotiskautta kuvaa yksi sana: korona. Talousnäkymien nopea romahdus, ihmisten liikkumisen rajoittaminen, palveluiden supistaminen ja etätöihin siirtyminen pakotti myös pankkisektorin nopeisiin toimiin, kuvailee Länsi-Uudenmaan Säästöpankin toimitusjohtaja Samu Rouhe.

Länsi-Uudenmaan Säästöpankki on toiminut asiakkaiden ja paikallisen yhteisön luotettavana kumppanina jo 150 vuoden ajan, edistäen säästäväisyyttä ja taloudellista hyvinvointia toimialueellaan. Juhlavuoteen lähdettiin optimistisissa tunnelmissa. Asiantuntijapalveluiden kehittäminen, monipuolisten palvelukanavien tarjoaminen sekä saavutettavuuden parantaminen olivat painopistealueita kuluvalle vuodelle.

Asiakasliiketoiminnan kehitys

Pankin asiakasliiketoiminta on katsauskauden aikana jatkunut vakaana, joskin koronapandemialla on ollut vaikutuksia asiakaspalveluun, asiakkaiden luottojen takaisinmaksukykyyn sekä luotonantoon. Talletuskannan kasvu on ollut tavoitteiden mukainen, luottokannan kasvu sen sijaan on toteutunut hieman alle tavoitetason. Kesäkuun lopussa pankin hallinnoimat asiakasvarat olivat 766 958 tuhatta euroa, joista talletusten osuus oli 566 679 tuhatta euroa. Talletukset ovat kasvaneet viimeisen 12 kk:n aikana 0,3 %. Koko luotonanto, sisältäen välitetyt luotot, oli kesäkuun lopussa 688 900 tuhatta euroa, kasvu viimeisen 12 kk:n aikana on ollut 0,6 %.

Tuloskehitys on ollut edellisvuotta heikompi. Pankin liikevoitto katsauskaudella oli 483 tuhatta euroa (3 838). Edellisvuotta merkittävästi heikompaan tulokseen vaikutti pankin sijoitusten negatiiviset arvonmuutokset, mitkä johtuivat sijoitusmarkkinoiden globaalista romahduksesta. Pankin IT-järjestelmien ylläpito ja kehittäminen sekä ulkoistetut palvelut näkyy kulujen kasvuna. Pankin vakavaraisuus on edelleen hyvällä tasolla vakavaraisuussuhdeluvun ollessa 21,20 % (21,26 %). Uusia asiakkaita tuli 565 kpl. Asiakasmäärä laski hieman edellisvuodesta ollen 33 391 kpl (34 715 kpl). Sen sijaan laajojen asiakkuuksien määrä kasvoi 180 asiakkuudella edellisen 12 kuukauden aikana.

Sähköisten palvelujen ja neuvottelukanavien käyttö kasvoi odotetusti. Verkkoneuvottelu sekä sopimusten sähköinen allekirjoitus mahdollistivat asiantuntijapalveluiden tarjoamisen etänä poikkeusoloista huolimatta. Käteisen rahan kysyntä on vähentynyt entisestään ja korona-aikana monet kassa-asiakkaat ovat siirtyneet käyttämään pankkikorttia käteisen rahan sijaan. Pankille on tärkeää kokonaisvaltainen asiakaspalvelu ja alkuvuonna tehtiin panostuksia myös kiinteistönvälitystoiminnan ja pankkitoiminnan lähentämiseksi, kun pankki hankki omistukseensa Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys Oy:n (Sp-Koti Lohja, Nummela ja Karkkila) osakekannan 100 prosenttisesti.

Loppuvuoden näkymät

Pankin loppuvuoden kehityksen arvioidaan olevan alkuvuotta parempi. Loppuvuoden näkymiin tulee vaikuttamaan merkittävästi koronaviruksen käyttäytyminen. Koronaviruksen mahdollinen toinen aalto aiheuttaisi rajoitteita asiakkaiden ja henkilökunnan liikkuvuuteen, millä olisi negatiivinen vaikutus sekä liiketoiminnan että sijoitustoiminnan tuottoihin. Mikäli koronaviruksen vaikutukset heikkenevät, loppuvuodesta on tulossa tuloksellisesti hyvä. Tämän hetken näkemyksen mukaan asiakasliiketoiminnan tuloksen arvioidaan kehittyvän myönteisesti. Luotonantoon tulee vaikuttamaan positiivisesti asuntolainojen lainakaton palautus takaisin perustasolle 90 %:iin muille kuin ensiasunnon ostajille. Sijoitustoiminnan osalta

tulos on riippuvainen korko- ja osakemarkkinoiden kehityksestä, joka puolestaan on voimakkaasti riippuvainen koronan vaikutuksista ja keskuspankkien elvytystoimista. Asiakaskäyttäytyminen on alkuvuoden aikana muuttunut. Tämä näkyy lähinnä digitaalisten palveluiden käytön lisääntymisenä, ja tämän suunnan odotetaan jatkuvan loppuvuoden aikana. Panostukset asuntovälitystoimintaan tulevat näkymään kulujen kasvuna, mutta myös välitystoiminnan ja yhteistyön lisääntymisenä loppuvuonna.

Länsi-Uudenmaan Säästöpankin avainluvut 30.6.2020:

Länsi-Uudenmaan Säästöpankki06/202006/2019
Liikevoitto (m€)0,483,8
Vakavaraisuussuhde (%)21,221,2
Oma pääoma ja varaukset (m€)83,684,0
Tase (m€)698,6702,5
Asiakasvarat (m€)767,0763,0
Luotot (m€)688,9684,8
Kulu/tuotto –suhde (%)86,562,4
Henkilöstön määrä70 hlöä73 hlöä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.