SP-KODIN KATSAUS ASUNTO- JA MÖKKIMARKKINAAN LOHJAN, VIHDIN JA KARKKILAN ALUEELLA – ostokysyntä jatkuu hyvällä tasolla

Tämä vuosi on ollut joka tavalla poikkeuksellinen ja sama tilanne näyttää myös syksyn mittaan jatkuvan. Keväällä, kun ensimmäisiä uutisia koronavirustartunnoista alkoi esiintyä uutisissa, vaikutti se välittömästi asuntomarkkinoihin hiljentämällä kaupan hetkeksi, kertoo Lohjan, Nummelan ja Karkkilan Sp-Kotien (Länsi- Uudenmaan Asuntovälitys Oy:n) toimitusjohtaja Kari Pitkänen

Kun alkoi selvitä mitä viruksen leviäminen tarkoittaa käytännössä etätöiden, matkustusrajoitusten ja karanteenien kautta, alkoi kauppa käydä lähes normaalisti ja ostajien kiinnostus erityisesti vapaa- ajanasuntoja ja omakotitaloja kohtaan kasvoi huomattavasti. Ainoastaan kerrostalokauppa on kärsinyt koronapandemiasta ja todennäköisin syy on se, että sekä kerrostalohuoneistojen myyjät, että potentiaaliset ostajat ovat olleet riskiryhmässä ja siten karanteenissa ja se, että ostokysyntä on siirtynyt enemmän ok-talopuolelle.

Kauppamäärät Lohjalla, Vihdissä ja Karkkilassa

Varsinkin Lohjan alueella ovat kiinteistönvälittäjien tekemien kauppojen kauppamäärät kasvaneet huomattavasti, esim. vapaa-ajanasuntoja myytiin tänä vuonna Lohjalla 1.1.-30.6.2020 välisenä aikana 62 kappaletta, myyntimäärän ollessa viime vuonna vastaavana aikana 38 kappaletta. Heinäkuun alustavien tietojen mukaan kauppamäärät jatkavat yhä kasvuaan.

Lohjalla tehtiin kesäkuun loppuun mennessä 100 kpl (138 kpl) kerrostaloasuntokauppoja, 121 kpl (100 kpl) ok-talokauppoja ja 80 kpl (75 kpl) rivitaloasuntokauppoja. (Suluissa näkyvät vertailuvuoden 2019 luvut vastaavana ajankohtana.)

Valtakunnallisestikin Lohja on nyt kärkipäässä vapaa-ajan asuntojen kaupassa ja Lohjan hyvä sijainti lähellä pääkaupunkiseutua, hyvät liikenneyhteydet, isot järvet ja se, että vapaa-ajanasuntoja on hyvä valikoima myynnissä, on lisännyt alueen houkuttelevuutta.

Vihdissä tehtiin tammi-kesäkuussa välittäjien tekemiä kauppoja seuraavasti: vapaa-ajan asunnot 7 kpl (8 kpl), kerrostaloasunnot 38 kpl (41 kpl), omakotitalot 77 kpl (72 kpl) ja rivitaloasunnot 65 kpl (105 kpl).

Karkkilassa tehtiin tammi-kesäkuussa välittäjien tekemiä kauppoja seuraavasti: vapaa-ajan asunnot 12 kpl (4 kpl), kerrostaloasunnot 13 kpl (16 kpl), omakotitalot 21 kpl (19 kpl) ja rivitaloasunnot 8 kpl (7 kpl).

(Kauppaluvut on otettu KVKL:n Hintaseurantapalvelusta ja ne ovat kiinteistönvälittäjien tekemiä kauppoja.)

Hyvät tietoliikenneyhteydet ja ostettavan kohteen kunto ratkaisevat

Ok-talojen kaupoissa ja myös vapaa-ajan asuntojen kaupoissa ostajia on kiinnostanut myös hyvät tietoliikenneyhteydet. Rajoitusten vuoksi monella työpaikalla on siirrytty kevään aikana etätöihin ja vaikka tilanne koronapandemian suhteen normalisoituisi tulee etätöiden tekeminen todennäköisesti jatkumaan ja sitä kautta asuinpaikan fyysisen sijainnin merkitys vähenee ja hyvät tietoliikenneyhteydet korostuvat. Näihin hyviin tietoliikenneyhteyksiin esim. valokuitu ja 5G, kannattaa Lohjan, Vihdin ja Karkkilan alueella kaupunkien ja kuntien panostaa, jotta jatkossakin saadaan muuttovoittoa meidän alueelle.

Toinen yhtä tärkeä kaupan päättämiseen vaikuttava seikka on ostettavan kohteen kunto. Enää ei haluta tehdä isoja peruskorjauksia ”tee se itse”-ajatuksella. Varsinkin kiinteistön omistajien on hyvä tiedostaa tämä asia ja tehdä esim. salaojien, ikkunoiden, vesikatteen, vesijohtojen ja lämmitysjärjestelmän uusiminen ajoissa. Peruskorjausten tekemistä ei kannata lykätä. Viimeistään kiinteistöä myytäessä niiden huono kunto tulee ilmi kuntotarkastuksessa ja laskee myytävän kiinteistön arvoa huomattavasti, koska korjausvelkaa on päässyt syntymään ja pahimmassa tapauksessa se jopa estää kaupanteon tai ainakin pitkittää kohteen myyntiä kohtuuttoman pitkään.

Loppuvuoden näkymät

Tulevan ennustaminen on tällä hetkellä hyvin vaikeaa, mutta tiedot heinäkuussa tehdyistä välittäjäkaupoista luovat uskoa tulevaan, esim. Sp-Koti -ketju teki heinäkuussa koko ketjun ennätyksen sekä kauppamäärissä että liikevaihdossa ja nyt elokuun alussa ostokysyntä näyttää jatkuvan hyvällä tasolla. Yhteydenottoja ja näyttöjä myyntikohteista on paljon ja ensimmäisiä kauppoja on jo kohteista sovittu elokuulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.